Manuele Therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn HBO opleiding voor fysiotherapie een master opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Een Master in de manueel therapie kan wetenschappelijk onderzoek interpreteren en integreren in de dagelijkse praktijk. Daarom is hij geschikt om patiënten met bewegingsgerelateerde problemen een oplossing te bieden. Manuele therapie wordt toegepast bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of zenuwen. Bewegingsbeperkingen gaan vaak samen met zowel pijn als met het slechter kunnen bewegen van die gewrichten. Dit heeft vaak weer invloed op de houding. Het doel van manuele therapie is aan de ene kant het beter laten bewegen van de gewrichten en aan de andere kant de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Klachten worden bekeken vanuit het biopsychosociaal model. Hierin wordt niet alleen aandacht besteed aan de biomedische aspecten maar ook aan de psychologische en sociale factoren die mede bepalend zijn voor ziekte en genezingsproces.

 

Wanneer ga je naar de manueeltherapeut? 

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn, vaak in combinatie met een stijve bovenrug
  • Nekpijn, ook als deze uitstraalt tot in de arm
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Heupklachten
  • Lage-rugklachten, ook als deze uitstralen naar het been
  • Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, soms in combinatie met nekklachten
  • Schouderklachten, mogelijk in combinatie met nekklachten
  • Frozen shoulder (pijn en stijfheid in de schouder)
  • Tenniselleboog

Met de meeste klachten kun je terecht bij een algemeen fysiotherapeut. Voor specifieke klachten of aandoeningen zijn er gespecialiseerde fysiotherapeuten. De fysiotherapeut is opgeleid om een goede diagnose te stellen. Wanneer deze gespecialiseerde fysiotherapeut twijfelt dan verwijst hij of zij je door naar een (huis)arts. 

 

De eerste afspraak

Er zijn meerdere stromingen in de Manuele Therapie. Wij hanteren de stroming volgens de SOMT (Stichting Opleiding Muskuloskeletale Therapie).

Na een standaard korte screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: Vraaggesprek. De manueel therapeut stelt vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of afnemen.

Lichamelijk onderzoek. De manueel therapeut beoordeelt uw houding en bewegingen en onderzoekt de gewrichten. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

 

De behandeling

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en houding en bewegingen te verbeteren. Mobilisaties, tracties, translaties en de welbekende manipulaties.

De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en/of een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van uitgebreidere instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

 

Vergoeding

U kunt zonder verwijzing van een huisarts of specialist naar de manueel therapeut. Manuele therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.